Nu finns det en hel del sätt för bloggare att nå sina läsare eller tittare

Hej igen alla härliga läsare och bloggare! Idag tänkte jag filosofera lite kring vilka medier det finns att ha en blogg på. Jag, liksom många andra, har ju en blogg i dess mer ursprungliga bemärkelse. Jag skriver text som jag sedan lägger upp på en hemsida, och ibland kommer några bilder med i texten. Ganska enkelt tycker jag, och det går snabbt att få ett snygg inlägg och en snygg bild som funkar till texten. Det är lättskött och det drar en hel del läsare, om man gör det bra.

Men sen finns det ju lite andra sorters bloggar också, inte alla är som text på en hemsida. För att nämna några så finns det vloggar, youtube, instagram, Facebook och så vidare. Nu kanske det är några som inte håller med mig om att det kan vara en blogg på till exempel Facebook, men det tycker jag ändå. Jag är av den åsikten att om man använder någon typ av media för att göra uppdateringar och dela med sig via internet till andra, så är det en typ av blogg. Därför tycker jag att någon som har en sida på facebook, inte bara en privat profil, faktiskt bloggar. Det är många kändisar som har sin kanal ut där, just för att det är en stor plattform och många kan ta del av det.

Instagram är också en lite tveksam plattform för många. Även här tycker jag att det kan räknas som en blogg om man medvetet ser till att uppdatera, sprida information och försöka nå ut till flera på de sociala medierna. Likaså Snapchat till viss del, eftersom man kan uppdatera där lite då och då, och andra som är intresserade kan följa dig. Både på snapchat och instagram är det bilderna i fokus och texten kommer i andra hand. Kanske är det någon som gärna förklarar vad som händer med bilder och en liten filmsnutt – då är något av dessa medier superbra.

Youtube är nog ett av de mer kända sätt att ha en vlogg på, eller video blogg som det ju också kallas. Här kan man lägga upp en mängd olika sorters verk, hur långa eller korta man vill. Det är ett bra sätt att kontakta sina följare på, man når ut till många och det blir mer kontakt än om man skriver. I min mening börjar youtube växa mer och mer, då fler och fler ungdomar börjar skapa sina egna kanaler. Även äldre har börjat ta sig ut på youtube och det tilltalar en annan sorts publik. Det är ett medie för kunskap, debatt, åsikter och en möjlighet för många att visa vad de går för.

Jag är mycket glad över att det finns så många olika sorters vägar ut för folk som vill dela med sig till andra. Det är också kul att se att det ständigt kommer upp nya idéer på hur man kan nå ut. Jag hoppas att utvecklingen fortsätter och att fler tar steget att på något sätt börja blogga! Det är jättekul, jag lovar!