Börjar man leta efter bra bloggar att läsa så inser man snart att det finns massvis av bloggar där ute. En del uppdateras inte ens längre utan är övergivna i cyberrymden likt gamla ”I was here”-inristningar som besökare lämnat efter sig på träbänkar och vindskjul i ödemarken.

Ibland ska man dock ge de gamla bloggarna en chans. Där kan finnas massor av bra kunskap, tips eller intressanta berättelser, men för det mesta känns de hopplöst passé. Istället borde de förpassas till något arkivskåp för framtida forskning eller lagras på museum tills de är mogna att ställas ut.

Jag vet att det kanske låter hårt, men konkurrensen på Internet är hårdare och därför vill jag att aktivt bloggande ska löna sig. Som det är nu kan bloggar som inte uppdaterats på evigheter hamna högt upp i sökresultatet medan bloggar som regelbundet uppdateras med nya inlägg hamnar långt bak. Det är inte bara trist för de som bloggar, det är även trist för oss läsare som har svårt att hitta nya guldkorn i mängden av alla gamla.

Nu skriver jag som om jag inte bloggar själv, vilket jag ju faktiskt gör i och med denna blogg. Dock ser jag mig själv främst som en läsare som strävar efter att hitta nya intressanta bloggar att följa och därför blir det här inlägget skrivet ur ett läsarperspektiv.

Jag förstår dock att det måste vara en svår balansgång för dem som utvecklar hur sökmotorerna fungerar eftersom alla gamla bloggar inte per automatik är ointressanta på samma sätt som bloggar som uppdateras ofta inte alltid är det. Oftast tycker jag google lyckas bra med att ta fram relevanta sökresultat, men just när det gäller att hitta bra bloggar är google lite sämre. Hur tycker ni andra läsare?

Istället för att gå via google för att hitta bra bloggar kan man istället gå via webbsidor som samlar bloggar under olika kategorier, ungefär som en länksamlingssida fast med bloggar. Ibland har dessa samlingssidor även topplistor över vilka bloggar som är mest besökta, på så sätt kan du enkelt se vilka bloggar som är mest poppis för stunden.

att blogga hemifrån

Bloggportalen.se är ett exempel på en bloggsamlingssida. Där kan du hitta dessa topplistor över bloggar:

Mest besökta proffsbloggar
Mest besökta privatbloggar
Mest vald som favorit
Mest länkade bloggarna

I skrivande stund toppar Sportbladets SillySeason på Aftonbladet topplistan med proffsbloggar medan Kenza toppar listan med privata bloggar.

På bloggportalen kan du förutom att hitta inspiration via desa topplistor även kolla vilka blogginlägg som är mest kommenterade och sortera ut bloggar utifrån ämnesområde.

En annan bloggsamlingssida är bloggtopplista.se som påminner om bloggportalen fast med mycket mer modernt utseende.

Jag hoppas att dessa tips kan hjälpa dig vidare i bloggdjungeln! Kanske kan du hitta en ny favorit redan i dag 🙂